Oldalak

2011. augusztus 20., szombat

A szent család kézbentartja a Thürmer-pártot

index.hu • Spirk József • 2011. augusztus 19., péntek 20:26
Thürmer Gyula elnök rokonsága megszállta a Munkáspártot. A napokban az elnök lánya lett a párt ifjúsági szervezetének egyik vezetője. Vezető poszton van felesége és barátnője is, fia és menye pedig a pártsajtót tartja kézben.
Sikeresen kiszorította a szervezetből a Munkáspárt vezetése a belső elégedetlenkedőket. Az elmúlt hetekben több központi bizottsági tag is jelezte, már nem tartják megfelelőnek a Thürmer Gyula által megszabott irányt, ezért kilépnek a szervezetből.
thurmerc1
A Baloldali Front, a párt ifjúsági szervezetének vezetői „káros és működésképtelen pénzügyi és ifjúságpolitikával” vádolták meg az elnököt és a hozzá lojális pártvezetőket, és megpróbálták önálló politikai pályára állítani a szervezetet.
A Baloldali Frontban azonban egy korábban kizárt tag neve alatt július 30-ra összehívták a kongresszust, és leváltották a régi vezetőket. A Front elnöke a korábban kizárt Nagy Judit lett, aki ezzel 25 éves egyetemistaként a Munkáspárt központi bizottságában is tagságot szerzett.
A Front jövőbeni biztonságosabb működése felett őrködő etikai biztos posztját egy másik egyetemi hallgató, Thürmer Marianna kapta. A bizalom nem véletlen, a 24 éves lány nem újonc a munkáspárti politikában, volt már képviselőjelölt, sőt felkerült a párt EU-parlamenti képviselőjelöltjeinek listájára is, mellesleg a párt nőtagozatát is irányítja.
Thürmer Gyula kisebbik gyermeke, Marianna nem az egyetlen családtag, aki kulcspozícióba került a Munkáspártban az elmúlt években.
21
Az 58 éves, közgazdász végzettségű pártelnök, aki 22 éve tölti be a kommunista párt irányítói posztját, legfőbb segítőként Karacs Lajosnéra támaszkodhat, akiről a pártban hosszú ideje köztudott, hogy Thürmer barátnője. Karacsné, a Május 1. Ruhagyárból lett Elegant Charm Zrt. tulajdonosa üzletasszonyi tapasztalatait felhasználva kézben tarthatja a párt pénzügyeit, és ő a párt alelnöke is. 2002-ben Karacsné volt a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje. A kilépők főként az ő tevékenységét és érinthetetlenségét rótták fel Thürmernek, természetesen hasztalan.
Politikai pártoknál ritkán tapasztalható, hogy két, az elnökhöz közel álló nő egyszerre kerüljön be a vezetésbe. A Munkáspárban viszont a barátnő mellett Thürmer orosz származású felesége is helyet kapott a központi bizottságban. A párt honalapján olvasható névsorban – vélhetően így kevésbé egyértelmű és feltűnő a kapcsolat – Pilajeva Marina leánykori nevén szerepel. A nyugdíjas újságírónő nemrég felkérést kapott a Külügyi Iroda vezetésére, továbbá arra is, hogy ő képviselje a pártot a Kommunista Szemle nemzetközi folyóiratban.
Az állami támogatás nélkül maradt, de azért még jelentős tagdíjbevételekkel és külföldi támogatásokkal rendelkező párt sajtója és kommunikációja szintén a család kezében van.
Az Indexnek két központi bizottsági tag is azt mondta, hogy a párt hetilapját, a 200 forintért kapható Szabadságot csak papíron főszerkeszti Fogarasi Zsuzsanna alelnök, a lap valódi szerkesztője, szövegírója Máté T. Gyula újságíró, Thürmer idősebb gyermeke. Máté T.(hürmer) Gyula forrásaink szerint egy éve vette át a lapot, amit azóta neve feltüntetése nélkül szerkeszt.
Forrásaink szerint a Szabadság elkészítésében nem csupán Máté T. vesz részt, hanem felesége, Ócsai Rita is, aki Cseh Katalin álnéven jegyez cikkeket. Cseh Katalin 33 éves vállalkozót nemrégiben a párt kommunikációs irodájának vezetőjévé is kinevezték, az új kommunikációs főnökről azonban egyetlen fotót sem közölt a pártsajtó.
A Máté T. közreműködéséről szóló információ azért is meglepő, mert az elnök fia a baloldali iránti szimpátiával kevéssé vádolható Magyar Hírlapban dolgozik, ahol a külpolitika rovat vezetését látja el. Máté T. az Index megkeresésére azt mondta, nincs és nem is volt köze a Szabadsághoz. A hírlapos újságíró szerint ez az állítás a Munkáspárt körül terjengő hazugságok egyike.
04
A Munkáspárt 2010-ben 0,1 százalékos támogatottságot ért el, de már a 2006-os országgyűlési választáson sem sikerült megugrani az állami támogatásra jogosító 1 százalékos küszöböt. A párt így utoljára 2006-ban kapott költségvetési pénzt, ám ennek ellenére ma is vannak fizetett állások a Baross utcai pártközpontban. Az elnök és az alelnökök mellett jelentős havi apanázst kap a sofőr, aki magántitkári teendőket is ellátva korlátlan autóhasználattal áll a Munkáspárt elnökének rendelkezésére.
A magántámogatók sokáig finanszírozták a nemzetközi kommunista pártokkal való kapcsolattartás költségeit. Thürmer kínai látogatásakor egy szegedi ügyvéd fizette a repülőjegyeket, abban a reményben, hogy az ottani kommunisták gazdasági megállapodást ajánlanak magyar elvbarátaiknak, ám a nagy egymásra találás elmaradt.